savjetovanje

Psihološko savjetovanje je oblik podrške pri suočavanju sa poteškoćama ili nesigurnostima u donošenju životnih odluka koja se dobiva uz pomoć i vođenje stručnjaka. Namijenjeno je svima koji se žele razvijati kao osoba i lakše se snaći u životnim ulogama.

Predstavlja kratkoročno pružanje psihološke podrške koja podrazumijeva aktivan, suradnički odnos savjetovatelja i klijenta. Naglasak je na aktivnom sudjelovanju samog klijenta, a uloga savjetovatelja je vođenje ka ostvarivanju određenih ciljeva te podrška klijentu u suočavanju sa svakodnevnim izazovima.

Dinamika susreta odvija se najčešće jednom tjedno, ali definirana je postavljenim ciljevima klijenta, što je i sastavni dio ovog procesa.

Psihološko savjetovanje učinkovit je oblik pomoći za širok spektar osobnih, akademskih ili profesionalnih poteškoća, a također je vrlo korisno za usmjerevanje pri sučavanju s roditeljskim i partnerskim izazovima.

Savjetovanje je korisno svima, bilo da se radi o pojedincima, parovima, obiteljima, roditeljima te djeci i mladima. Neke od poteškoća zbog kojih se osobe javljaju na savjetovanje su :

- narušeni obiteljski i/ili partnerski odnosi

- komunikacijske poteškoće i održavanje socijalnih odnosa

- izazovi u odgoju djece

- poteškoće u socijalnoj integraciji

- poteškoće u savladavanju akademskog gradiva

- ispitna anksioznost

- emocionalne poteškoće

- anksioznost pri samopredstavljanju

- nezadovoljstvo tjelesnim izgledom

- psihomatske tegobe

- strahovi ....

Psihološko savjetovanje u okviru Centra Lanterne temelji se na načelima humanističkih terapijskih pristupa.