Gestalt psihoterapija je humanistički psihoterapijski pravac, koja ima niz oblika i podvrsta: individualna i grupna psihoterapija, terapija za djecu, terapija parova i obiteljska terapija, coaching.

Kada  govorimo o gestalt psihoterapiji, govorimo o  rastu i razvoju osobnosti, bilo u smislu savladavanja svakodnevnih osobnih problema, pronalaženja oslonca u sebi i potencijala za nova rješenja i nove poglede na situaciju ili profesionalnog razvoja i usavršavanja.

Gestalt psihoterapiju 40-tih godina prošlog stoljeća utemeljio je psihijatar Fritz Perls (1893-1970) sa suprugom Lorom Pearls (psihologinjom) i suradnicima. Zahvaljujući svojoj pristupačnosti, Gestalt psihoterapija je tijekom godina dobila niz sljedbenika.

„Gestalt“ je njemačka riječ koja se ne prevodi, a označava cjelinu, potpunost forme. Stoga se u gestalt psihoterapiji i na osobu gleda kao cjelinu ili jedinstvenu osobnost u određenoj životnoj situaciji koju se može razumijeti uzimajući u obzir njezin/njegov doživljaj cjelokupnoga životnog okruženja.

Gestalt terapija usmjerena je na svjesnost o tome što se dešava ovdje i sada. Svjesnost  nam omogućava da djelujemo u skladu sa svojim autentičnim potrebama te tako izbjegavamo sukobe unutar vlastite osobnosti koji se manifestiraju kroz različite neurotske i psihosomatske simptome.

Gestalt terapija je i vrlo direktivna jer vodi klijenta kroz planirane vježbe te ga potiče da kroz njih u potpunosti procesno proživi i osvijesti za njega važne fantazije, osjećaje, snove, želje te strahove i potisnute dijelove osobnog iskustva, ako je to dio važan za njegov rast i razvoj. Tehnike koje omogućuju vrlo brzo ulaženje u osnovu problematike i sagledavanje svoje pozicije i otpora koji se javljaju u toj poziciji te pronalaženje mogućih izlaza tj. rješenja problema čine gestalt psihopterapiju privlačnom i interesantnom.

 

Novosti i obavijesti

O psihoterapiji...

Geštalt

Gestalt psihoterapija je humanistički psihoterapijski pravac, koja ima niz oblika i podvrsta: individualna i grupna psihoterapija, terapija za djecu, terapija parova i obiteljska terapija, coaching.

sav tekst...

Realitetna

Realitetna terapija je psihoterapijski pristup u kojem se terapeut kroz proces samoprocjene, a preko teškoća koje klijent izražava i navodi, povezuje s klijentom.

sav tekst...

Terapija igrom

Terapija igrom je terapijski pristup koji se temelji na razvojnim postavkama, odnosno polazi od činjenice da je igra najprirodniji način izražavanja i učenja djece.

sav tekst...